Laden christelijke evenementen

« Alle christelijke evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium: Luther en de vrijheid

25 augustus 2017 - 10:00 - 17:00

Luther en de vrijheid: mogelijkheden en grenzen van vrijheid toen en nu
Symposium georganiseerd door de Protestantse Theologische Universiteit, op 25 augustus in de Janskerk te Utrecht.

Dagvoorzitter: Elsbeth Gruteke (oud-student van de PThU, predikant in Amsterdam, presentator bij de EO).

Inhoudelijk kader

De Reformatie die 500 jaar geleden inzette werd ervaren als een bevrijding. In een beroemd geschrift spreekt Luther ook over de vrijheid van de christen. Dat klinkt heel positief. Wie wil er niet graag vrij zijn? Toch is het begrip vrijheid allerminst vanzelfsprekend. Dat gold toen en dat geldt nu nog steeds.

Kenmerkend voor de situatie vijf eeuwen geleden is de tegenstelling tussen Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494) en Luther. De humanist Pico della Mirandola noemt in een geschrift over de waardigheid van de mens (“De dignitate hominis”) de vrijheid als hèt kenmerk van de mens. Voor de humanisten is vrijheid aan beschaving gekoppeld. Daar moet je wel wat voor doen. Je moet leren in het openbare leven mee te kunnen praten en te beslissen. Dan ben je een vrij mens. Hoe de mens die vrijheid uitwerkt kan verschillen. Soms is het de vrijheid van de sterkste, voor anderen is het een vrijheid die haar grenzen vindt in de vrijheid van de ander.

Luther ontmaskert dit idee van vrijheid als een almachtsfantasie, illusie of zelfbedrog. Volgens hem is de ware vrijheid alleen te vinden in de verbinding met Jezus Christus. Vanwege deze binding met kerk en religie nemen velen Luthers kritiek niet serieus. Toch blijft het de vraag of het niet terecht is dat het ideaal van de vrijheid alleen daar kan groeien, waar ook over het heilige of iets “heiligs” als grens (en bron) van de menselijke vrijheid wordt gesproken.

Dit symposium voor een breed publiek heeft als doel „vrijheid“ als een breed thema onder de aandacht van de samenleving te brengen. Het zal gaan over vrijheid als autonomie, spontaniteit, authenticiteit, over vrijheid van godsdienst en gewetensvrijheid in de ethische, kerkelijke en politieke context, over vrijheid als doel of voorwaarde van politiek en economisch handelen, van wetenschap en kunst. Het thema zal vanuit verschillende perspectieven benaderd worden en steeds verbonden worden met de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen.

Gegevens

Datum:
25 augustus 2017
Tijd:
10:00 - 17:00
christelijke evenementen Categorieën:
,
christelijke evenementen Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/1063808183725830

Locatie

Janskerk Utrecht
Utrecht, Nederland
 « Alle evenementen